Een veilige jaarwisseling

22-12-2022
1277 keer bekeken

De Omgevingsdienst Twente houdt in opdracht van de Twentse gemeenten toezicht op alle opslagen en verkooppunten van consumentenvuurwerk in Twente. Om de veiligheid in de omgeving en het milieu te waarborgen, voeren wij controles uit.

Alle vuurwerkopslagen en/of -verkooppunten worden minimaal tweemaal bezocht door toezichthouders van de Omgevingsdienst Twente. De eerste controles hebben al plaatsgevonden. Tijdens de verkoopdagen op 29, 30 en 31 december worden de bedrijven nogmaals bezocht. Met deze aanpak stimuleert de Omgevingsdienst Twente bedrijven om de regels met betrekking tot vuurwerk en veiligheid na te leven.

Checklist
Voor de controles gebruiken de toezichthouders een checklist met ruim 25 controlepunten. Er wordt onder andere gekeken naar bouwkundige aspecten van de opslag, brandveiligheid en de wijze waarop vuurwerk wordt opgeslagen. Ook wordt er gecontroleerd hoeveel vuurwerk er in de verkoopruimtes en opslagen staat en of er professioneel vuurwerk aanwezig is.

Samenwerking Veiligheidsregio
De Omgevingsdienst Twente werkt samen met Veiligheidsregio en Brandweer Twente om een veilige omgeving te kunnen waarborgen. Als er overtredingen worden geconstateerd bij de verkooppunten van vuurwerk, dan worden deze 
bestuursrechtelijk door de Omgevingsdienst Twente en/of strafrechtelijk door de Buitengewoon Opsporingsambtenaren van de Omgevingsdienst Twente (BOA’s) afgehandeld. Bij bepaalde overtredingen wordt de politie en/of brandweer ingelicht.

Welke regels gelden er voor particulieren?
Vanaf 16 jaar mag er op 29, 30 en 31 december legaal F2-siervuurwerk gekocht worden. Per huishouden is maximaal 25 kg vuurwerk toegestaan. Afsteken mag pas op 31 december vanaf 18.00 uur, tot uiterlijk 02.00 uur ’s nachts op 1 januari.  Vuurwerk afsteken buiten dit tijdsbestek van 8 uur is dus verboden. Wat nog meer niet mag? Zwaar vuurwerk (F3), knalvuurwerk, losse enkelschotsbuizen (single shots) en vuurpijlen; sinds 1 december 2020 ligt hier een verbod op. Vuurwerkoverlast en signalen over het afsteken van illegaal vuurwerk worden door de politie en/of de plaatselijke BOA’s afgehandeld.

Landelijke vuurwerkcampagnes
Met de campagnes ‘Kindervuurwerk bestaat niet’ en ‘2022 eindigt goed als je weet wat je doet’ wil het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat jongeren en volwassenen voor de jaarwisseling bewust maken van de adviezen over (en gevaren van) vuurwerk. Bekijk onderstaande video van het ministerie over het veilig afsteken van vuurwerk.

Afbeeldingen

Video '2022 eindigt goed als je weet wat je doet' _ overheidscampagne 2022

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen