Blog: De week van een trainee - Jo-anne Kragt

23-06-2021
1867 keer bekeken

In deze blogserie vertellen onze trainees over hun werk- en leertraject bij de OD Twente. Jo-anne Kragt is trainee bij het team Vergunningen, waar ze veel leert over wet- en regelgeving én veel verantwoordelijkheden krijgt.

Even voorstellen

Mijn naam is Jo-anne Kragt en ik loop nu 1,5 maand mee bij het team Vergunningen. Dat was (en is nog steeds) best wel wennen. Hier komen namelijk allemaal wetten bij kijken en met mijn achtergrond in natuur- en sterrenkunde heb ik hier natuurlijk (nog) geen kaas van gegeten. Maar inmiddels heb ik mijn draai al redelijk weten te vinden. Afkortingen als Wabo, Bor en OBM doen nu gelukkig wel een belletje rinkelen. Het helpt ook dat we middenin een cursus zitten over de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) en de wet milieubeheer. Wetten en afkortingen die voor collega's zo vanzelfsprekend zijn, worden daar nog eens rustig uitgelegd en we krijgen handvatten om te vinden wat we zoeken.

Meldingen behandelen

Op dit moment ben ik vooral bezig met de afhandeling van meldingen. Dit zijn onder andere meldingen van nieuwe bodemenergiesystemen en meldingen van nieuwe bedrijven of bedrijven die een wijziging willen doorvoeren. Hierbij zijn de wetten heel belangrijk, omdat daar precies in staat waar zo'n aanvraag aan moet voldoen. Zo kan ik de opgedane kennis direct toepassen.

Een eigen project

Daarnaast hebben we als trainees een project gekregen waarvan ik de projectleider ben. Dat vind ik wel een uitdaging, omdat ik nog helemaal geen ervaring heb met het doen van projecten. Gelukkig zijn er altijd collega's die ons verder willen en kunnen helpen. Dat vind ik ook zo fijn aan de Omgevingsdienst Twente: je kunt altijd bij collega's terecht als je vragen hebt.

Procesplaat ontwikkelen

Verder heb ik de opdracht gekregen om een procesplaat te maken voor de afhandeling van vergunningaanvragen binnen de Omgevingswet die hopelijk in 2022 ingevoerd gaat worden. Ik vind het leuk om te zien hoe zo'n proces in aanloop naar een nieuwe wet in zijn werk gaat en wat er allemaal voor geregeld moet worden.

Mee op controle

Ook ben ik mee geweest naar een controle bij een op- en overslagbedrijf waar een klacht over stof was. Hier werd op het moment dat we er waren met een kraan soja uit het schip geschept en in een silo gestort. Via een lopende band werd dit een loods in getransporteerd waarna de lading met vrachtwagens verder vervoerd werd. Als je bij bedrijven langs gaat, zie je wat er gebeurt en gaan zaken ook meer leven. Op deze manier leer ik meer over hoe een klacht behandeld wordt en waarmee allemaal rekening gehouden moet worden.

Eigen verantwoordelijkheden

Ik vind het leuk dat we als trainees gewoon kunnen meedraaien in het proces en daarbij ook onze eigen verantwoordelijkheden krijgen. We worden bij heel veel verschillende dingen betrokken, waardoor de weken nooit hetzelfde zijn. Het is in het begin soms even zoeken, maar er zijn genoeg mensen die willen helpen als ik er niet uitkom.


De trainees van de OD Twente doorlopen een tweejarig traineeprogramma, waarin zij ervaring opdoen in een publieke bestuurlijke organisatie en de wereld van VTH. In deze blogserie geven onze trainees een kijkje achter de schermen.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen