Blog: De week van een trainee - Carolina Andersson

01-09-2021
1310 keer bekeken

Carolina Andersson is trainee bij de Omgevingsdienst Twente. In haar eerste week bij het team Agrarisch Toezicht leert zij het Twentse platteland kennen.


Ik ben Carolina Andersson, trainee bij de Omgevingsdienst Twente. Graag wil ik jullie vertellen wat ik in mijn eerste week bij team Agrarisch Toezicht heb mogen meemaken. Twee dagen rondrijden in zonnig Twente en het mooie Twentse platteland ontdekken: daar ging flink wat werk aan vooraf!

Maandag: inleesdag

De maandag stond in het teken van de voorbereiding: oude dossiers vol met controles, vergunningen, aanvragen, meldingen en plattegronden doorspitten. Een overload aan informatie!

Dinsdag: controledag 1

Boerderij in Twente
Boerderij in Twente

Een halfuur voor de eerste controle zou ik mijn mentor van de OD Twente treffen in de buurt van Geesteren. Dat is zo’n 40 minuten rijden vanuit huis, dus vertrok ik 50 minuten van tevoren en kwam ik toch nog 10 minuten te laat. Zo gaat het wanneer je als stadsmeisje naar het platteland moet met alleen Google Maps als navigatie…

De eigenaar van de boerderij had een aanvraag ingediend om zijn werkzaamheden te veranderen: van het houden van varkens naar melkvee/jongvee. Daarvoor wil hij een grotere stal bouwen. De eigenaar gaf aan dat melkvee eigenlijk een hobby van hem was en dat hij hier al langer mee bezig was. Leuk en inspirerend dat hij van zijn hobby zijn werk heeft weten te maken!

De tweede controle was een klacht over een mestopslag. De verantwoordelijke ondernemer had al actie ondernomen om de mestplaat volgens alle wetten en regels te laten repareren/verbouwen.

De dag zat erop en weer naar huis om alles te laten bezinken. Vermoeiend maar een zeer interessante dag!

Woensdag: controledag 2

Woensdagochtend: thuis de twee controles van vanmiddag voorbereiden. Na de lunch richting Weerselo, voor een hercontrole van een luchtwasser op een varkensboerderij. Euh, een wat? Inmiddels weet ik dat een luchtwasser precies is wat de naam al doet vermoeden; voordat de lucht uit de stal, die vol ammoniak zit, naar buiten komt wordt deze gewassen en op deze manier kunnen wij ons milieu schoner houden. Zolang deze luchtwasser voldoet aan de gestelde eisen.

Laat in de middag nog op bezoek bij een ondernemer die met varkenshouden is gestopt. Daarbij heeft hij ook zijn oude stallen gesloopt. De vergunning voor het houden van varkens was nog niet ingetrokken en wij controleerden of er geen bedrijfsmatige activiteiten uitgevoerd werden.

Donderdag: administratieve afhandeling

Donderdag naar het kantoor om alles op papier te zetten, controlelijsten invullen, brieven opsturen en ik mocht het allemaal zelfstandig doen. Wat een uitdaging voor je eerste week! Alles onthouden en daarnaast de wettelijke artikelen noteren… Onmogelijk zou je zeggen, maar toch is het een alledaags onderdeel van het werk van een toezichthouder bij de Omgevingsdienst Twente.

Tot nu toe spreekt de combinatie van kantoorwerk en controles op locatie mij erg aan en ik kijk er naar uit om meer te leren en beleven.

Carolina heeft inmiddels flink wat nieuwe ervaringen opgedaan bij de OD Twente. Binnenkort volgt een nieuwe update!

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen