Blog: De week van een trainee - Niels Vinke

15-09-2021
1193 keer bekeken

De eerste weken van ICT-trainee Niels Vinke zijn afwisselend: van trainingen volgen en een eigen IT-project starten, tot het aannemen van de telefoon. Lees meer over zijn ervaringen in deze blog.


Mijn naam is Niels Vinke en ik ben enkele maanden in dienst als ICT-Trainee bij de Omgevingsdienst Twente. In deze blog vertel ik graag over wat ik zoal meemaak als trainee.

De eerste week: introductiecursus

Tijdens mijn eerste week hebben wij vooral veel uitleg gekregen over de informatiesystemen, bedrijfsapplicaties, werkprocessen en de wondere en complexe wereld van de Omgevingsdienst en haar partners. Na deze introductie begonnen ook al de (juridische) trainingen die wij als trainees mogen volgen, zoals de Wabo en Activiteitenbesluit BAL, Algemene Wet Bestuur en de aankomende Omgevingswet. Al met al een zeer gevarieerde en drukke introductieperiode.

Datakoppeling

Ik was positief verrast toen ik in de eerste week al hoorde dat ik verantwoordelijk werd voor een eigen IT project: het realiseren van een technische datakoppeling tussen de omgevingsdienst en meerdere gemeentes en provincies, zodat de omgevingsdienst automatisch besluiten kan gaan publiceren voor hen. Naast dit project heb ik ook veel vrijheid om zelf uit te kiezen met welke andere projecten en opdrachten ik mij bezig wil houden en die mij interesseren, zoals een klanttevredenheidsonderzoek en het actueel houden van de IT-architectuur in de wiki.

Telefoondienst

Ik zou ook gaan meedraaien met de telefoondienst op kantoor. Hier had ik eerst niet zoveel zin in – ik wilde liever meteen aan de slag met mijn eigen ICT-werkzaamheden! Maar toen ik eenmaal een paar telefoontjes had aangenomen viel dit toch allemaal wel mee en was het leuk om zoveel uiteenlopende personen te spreken en vragen te behandelen. Ook gaf mij dit meer inzicht in hoe een inwoner of ondernemer de omgevingsdienst ziet, en met welke vragen en klachten zij ons bellen.

Nabije toekomst

Ik kijk er naar uit om de aankomende periode te kunnen werken aan de verdere digitale aansluiting met de gemeentes en de provincie, meer IT-oplossingen te kunnen realiseren en deze organisatie verder te ontdekken.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen