Blog: Stevig in je schoenen staan - Floris Engeln

30-09-2021
1313 keer bekeken

Floris Engeln is begin dit jaar gestart als trainee bij de OD Twente. Al snel mocht hij mee naar controles en inmiddels is hij ook zelf aan de slag gegaan als toezichthouder. In deze blog vertelt hij over zijn ervaringen bij team Toezicht en Handhaving.


“Als toezichthouder moet je stevig in je schoenen staan. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat je bij een bouwplaats op controle gaat en dat hier veiligheidsvoorschriften worden overtreden. Dan moet jij de bouwplaats sluiten. En in de bouw werken allemaal zzp’ers die dan niet betaald krijgen en boos op jou worden”.

Dit verhaal werd me verteld toen ik twee jaar geleden solliciteerde naar een functie als toezichthouder. Nadien kon ik me niet voorstellen dat ik ooit toezichthouder zou worden: ik ben namelijk iemand die de kool en de geit wil sparen waardoor ik me in een dergelijke situatie geen raad zou weten. Toch voer ik intussen al een paar maanden werkzaamheden uit als toezichthouder. En dit gaat (al zeg ik het zelf) aardig goed: ik verricht zelfstandig milieucontroles, ik voer inhoudelijk overleg met collega’s over milieuwetgeving en ik heb zelfs al enkele nieuwe collega’s laten zien hoe een milieucontrole wordt uitgevoerd.

Vertrouwen

Vooral door te doen is mij dit gelukt. Bij de eerste controles was het onwennig en voelde het alsof ik toevallig op de goede vragen kwam. Pas nadat ik meer controles had uitgevoerd kreeg ik er vertrouwen in dat ik het kon.. Ook heeft de begeleiding en hulp die ik vanuit de OD Twente heb gekregen eraan bijgedragen dat ik dit niveau heb bereikt. Bij mijn begeleider Michel Bekker kon ik altijd aankloppen als ik vragen had en we zaten sowieso regelmatig even om de tafel om wat zaken door te nemen. Verder waren de keren dat ik meekon met controles van collega’s om te kijken hoe zij het deden ook erg waardevol. 

Floris Engeln
Floris Engeln

Nieuwe ervaringen

Als trainee is het de bedoeling dat je de organisatie en de verschillende werkzaamheden goed leert kennen. Daarom ga ik vanaf 1 oktober aan de slag bij de afdeling Advies. Ik kijk er naar uit om ook daar weer nieuwe en leerzame ervaringen op te doen.


Lees ook de eerste blog van Floris over zijn ervaringen bij team Administratie

 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Cookie-instellingen