Met bodemenergie kunnen onder meer gebouwen, woningen, kassen en fabrieken op een duurzame manier worden verwarmd en gekoeld. Er zijn verschillende systemen om gebruik te maken van de energie in de bodem. Gebruik van deze energievorm draagt bij aan besparing op het gebruik van fossiele brandstoffen. En daarmee de beperking van de uitstoot van CO2.
Er zijn verschillende soorten bodemenergiesystemen. Elk systeem heeft een andere werking. Ook zijn verschillende organisaties het bevoegd gezag. Hier wordt de onderverdeling gemaakt in gesloten en open bodemenergiesystemen.
Open bodemenergiesystemen
Open bodemenergiesystemen pompen grondwater op. De warmte of kou van het grondwater wordt gebruikt voor verwarming of koeling. Het grondwater wordt vervolgens weer terug in de bodem gebracht.
Voor het aanleggen van een open bodemenergiesysteem is een watervergunning nodig. De provincie is bevoegd gezag voor deze systemen. De provincie beoordeelt ook de aanvragen voor het aanleggen van open bodemenergiesystemen. U kunt een aanvraag indienen via het Omgevingsloket. Voor meer informatie over de aanvraag voor de aanleg van een open bodemenergiesysteem kunt u terecht bij de provincie Overijssel.
Gesloten bodemenergiesystemen
Gesloten bodemenergiesystemen pompen geen grondwater op. Het zijn gesloten buizen in de bodem met daarin een vloeistof. Deze vloeistof neemt de temperatuur over van de bodem en draagt de warmte over op een warmtepomp om daarmee de temperatuur in het gebouw te regelen.
De gemeente is bevoegd gezag voor deze systemen. De Omgevingsdienst Twente behandelt de aanvragen voor het aanleggen van gesloten bodemenergiesystemen voor 12 Twentse gemeentes. De aanleg van een gesloten bodemenergiesysteem moet gemeld worden via het Omgevingsloket of de AIM module. Op deze pagina vindt u meer informatie over welke aanvragen er zijn, en waar deze gedaan moeten worden.
Handige links
Meer weten over het thema bodemenergie en de bijbehorende wet- en regelgeving? Bezoek dan de website van Infomil. Ook het Informatiepunt Leefomgeving is altijd actueel over veranderende regelgeving, zoals over de wijzigingen voor open en gesloten bodemenergiesystemen onder de Omgevingswet.
Wilt u weten of er in uw omgeving al bodemenergiesystemen aanwezig zijn? Dit kan u inzien via de website www.wkotool.nl.