Gaat u een gesloten bodemenergiesysteem aanleggen? Let erop dat u op een aantal momenten, voor, tijdens en na de aanleg, een melding moet indienen. U leest hier hoe dat kan.
Aanleg en gebruik van bodemenergiesystemen is een milieubelastende activiteit
De Omgevingswet laat het begrip inrichting uit de Wet milieubeheer los. Daarvoor in de plaats komen algemene regels voor milieubelastende activiteiten. De aanleg en het gebruik van zowel open als gesloten bodemenergiesystemen is onder de Omgevingswet een aangewezen milieubelastende activiteit.
Voor de milieubelastende activiteit Aanleg en gebruik van gesloten bodemenergiesystemen gelden inhoudelijke regels uit hoofdstuk 4 van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal).
Melding
Het is verboden deze activiteit te starten zonder dit ten minste 4 weken van tevoren te melden. In de melding staan algemene gegevens (zie hiervoor Meldingsplicht milieuregels Bal).
Gegevens en bescheiden (voor start activiteit)
Ten minste 4 weken voor de start van de activiteit verstrekt de initiatiefnemer ook de volgende gegevens en bescheiden:
- plattegrondtekening en situatietekening: de tekeningen (schaal 1:1000) geven de lussen van het systeem weer, het middelpunt en de einddiepte van het systeem;
- coördinaten: van het middelpunt van het gesloten bodemenergiesysteem meldt de initiatiefnemer de coördinaten. De einddiepte meldt de initiatiefnemer in meters onder het maaiveld;
- interferentie: in de melding staan gegevens waaruit blijkt dat het gebruik van het systeem niet leidt tot negatieve interferentie met reeds bestaande systemen, of met systemen die wel al zijn gemeld of systemen waarvoor een omgevingsvergunning is verleend. Hiervoor moet de initiatiefnemer tijdig navraag doen bij het bevoegd gezag;
- verklaring: het erkende bedrijf dat het systeem aanlegt, geeft een verklaring af toe over het energierendement dat het gesloten energiesysteem zal halen. Dat rendement is uitgedrukt als Seasonal Performance Factor. Dit staat in artikel 4.1144. De initiatiefnemer en/of gebruiker voegt de verklaring toe bij de melding;
- bodemzijdig vermogen: de initiatiefnemer meldt het bodemzijdig vermogen. Ook meldt de initiatiefnemer de omvang van de behoefte aan warmte en koude waarin het systeem zal voorzien;
- naam en adres van degene die het gesloten bodemenergiesysteem ontwerpt, installeert en aanlegt en van degene die de boringen verricht.
Erkende bedrijven
Een bodemenergiesysteem mag alleen aangelegd worden door erkende bedrijven. Voor de diverse onderdelen zijn verschillende erkenningen vereist. Deze erkenningen borgen de deskundigheid voor een goed ontwerp, de juiste aanleg en correct gebruik van bodemenergiesystemen. Dat resulteert in een duurzame oplossing waarbij aantasting en verontreiniging van de bodem wordt voorkomen en een optimale energiebalans wordt gerealiseerd.
Of de door u ingeschakelde bedrijven erkend zijn kunt u opzoeken in dit online register. Voor de aanleg van gesloten bodemenergiesystemen moeten de betrokken bedrijven gecertificeerd zijn volgens de volgende erkenningen:
- BRL 2100 (Mechanisch boren)
- BRL 11000 (Ondergronds deel installaties bodemenergie)
- KBI 6000 (Installeren / ontwerpen van energiecentrales van bodemenergiesystemen)
Interferentieberekening opvragen: wat zit er nog meer in de grond?
Als in de omgeving andere bodemenergiesystemen aanwezig zijn dan moet u bij de melding een interferentieberekening bijvoegen om aan te tonen dat uw systeem de andere systemen niet stoort. Op de website www.wkotool.nl kan iedereen eenvoudig een indruk krijgen van wat er al in de omgeving aanwezig is. Dit actuele overzicht kunt u bij ons gratis opvragen via info@odtwente.nl. Vermeld in uw verzoek de Rijksdriehoekcoördinaten van het systeem, het adres en de gewenste zoekstraal. Wij zoeken dan de actuele gegevens op in, onder andere, het Landelijk Grondwater Register (LGR). U ontvangt daarna een digitaal overzicht van de aanwezig systemen met bijbehorende gegevens.
Melden: boren
Het is niet toegestaan om zonder startmelding te boren. Minimaal 5 werkdagen voor de aanvang van de boorwerkzaamheden moet u dit melden via info@odtwente.nl. Bij de startmelding dient u de volgende gegevens te vermelden:
- het adres van de boring;
- het zaaknummer waaronder de eerder gedane melding is geaccepteerd;
- de stardatum van de werkzaamheden.
Melden: realisatie ondergrondse deel
Na realisatie van het ondergrondse deel moet u de volgende gegevens doorgeven via info@odtwente.nl:
- de daadwerkelijke x- en y-coördinaten van het aangelegde systeem;
- de daadwerkelijke diepte van de bodemlussen;
- milieurelevante afwijkingen van werkzaamheden en / of de melding eerder gedane melding.
De Omgevingsdienst Twente verwerkt deze aangepaste gegevens in het LGR, zodat altijd de juiste gegevens zijn geregistreerd.